HTML

Bakura az okostojás

Blog, politika, sport, média és minden más egy helyen.

A szerző: Ördög Zoltán

Szavazás

Friss topikok

  • Rwindx: Az indexen található szerintem egy korrekt írás a TB reform-ról, annak várható hatásairól, valamin... (2008.03.05. 15:06) Reform - Igen vagy nem? (heti szavazás)
  • Őrnagy Őrnagy: Bakura, többet kéne írnod, kampány van. Mit fog szólni a Párt, meg Balázska. (2008.03.05. 09:00) Szavazz a Fideszről! (heti szavazás)
  • Rwindx: Nos nagyjából sikerült eltalálni. Ez esetben vagy nem vagy jóval fiatalabb, vagy pedig még feneked... (2008.03.04. 10:29) Fodor Gábor a fiatalok ásza
  • Rwindx: Bakura: www.mkogy.hu/cgi-bin/ikalista_cxalan?P_OUTFRM=HTML&P_CKL=38&P_TIPUS=null&P_TIPUS=I (2008.03.03. 16:28) Jöjjön a gáz!
  • Rwindx: "helye van az esetleges csúsztatásaik, hazugságaik helyreigazitásának" - Erre az egyre tudom azt m... (2008.03.03. 16:04) Felháborító tv2 Napló

Hírek


Ugyanez a Blogteren

  • Hibás feed URL.

Antal Dániel blogja

Nincs megjeleníthető elem

Basahalom boulevard

Nincs megjeleníthető elem

Holdrabló

Nincs megjeleníthető elem

Jattila blogja

  • Hibás feed URL.

Címkék

anime (1) a társulat (1) bakura (15) baloldal (1) blog (20) blogter (3) budapest (2) bulvár (2) cigány (1) dakar (1) debrecen (3) demszky (1) egészségügy (3) eu (1) fidesz (6) foci (1) fodorgábor (2) fradi (1) gaskó (1) gáz (1) gazdaság (8) gyurcsány (4) humor (1) időjárás (1) internet (2) irodalom (4) kende péter (1) kommunikáció (23) könyv (1) kosárlabda (1) közpark (1) liberalizmus (1) magyar gárda (1) marketing (2) mdf (1) média (4) moderálás (1) mszp (9) nba (1) népszavazás (5) orbán (2) politika (57) politikusok (1) sport (5) szavazás (15) szdsz (11) szex (2) tolerancia (1) tv (6) vadkakasok (1) vallás (3)

Fodor Gábor a fiatalok ásza

2008.03.03. 10:29 Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség

Arról sok szó esik, hogy a választópolgárok pártszimpátiája jelentős mértékben befolyásolja a politikusokról alkotott véleményeket. Az MSZP táborában Gyurcsány Ferenc a legkedveltebb (72 ponttal), a Fidesz támogatói körében Orbán Viktor (78 ponttal), az MDF híveinél Dávid Ibolya a favorit (75 ponttal). Az SZDSZ híveinél korábban Kuncze Gábor magaslott ki, távozása óta Göncz Kinga áll a rokonszenvlistájuk élén (most éppen 63 ponttal). De megfigyelhetők-e pártpreferenciától függetleníthető hatások, vannak-e karakteres kedvencei a különböző társadalmi csoportoknak? Az idősek körében Szili Katalin és Dávid Ibolya számít igazán rokonszenves politikusnak, a fiataloknál Fodor Gábor. Ez azt jelenti, hogy az adott korosztályon belül a kormánypártiak, az ellenzékiek és a bizonytalanok is az átlagosnál nagyobb pontszámmal értékelték őket. A diplomásoknál Sólyom László és Göncz Kinga elismertsége érdemel említést, a többi iskolázottsági csoportban nincsenek jellegzetes kedvencek. Mivel sem a foglalkozási csoportokban, sem az egyes települési típusokban, sem a férfiak és a nők körében nem találtunk az ottaniak által másoknál jobban kedvelt személyiségeket, ezért kijelenthetjük: a politikusok nem igazán jelennek meg a csoportérdekek és értékek képviselőiként. A pártpreferenciák szinte mindent felülírnak.

Részlet a Népszabi cikkjéből.

Szonda Ipsos

Észrevételeim.
1. Az SZDSZ-es szavazók között, miért nem SZDSZ-es politikus vezet?! Talán ők kevésbé elfogultak?
2. A Fidesz népszerűsége óriásira duzzadt. Olyanok is a konzervatívokra szavaznának, akik korábban nem voltak oda értük. Még ebben a hatalmas mintában is sikerült a vezérnek 78 pontot elérni! Hatalmas az imádat. Máshol, ahol csak az elkötelezettek maradtak, sem ennyire népszerű a saját elnök... (A liberálisok meg kifejezetten nem kedvelik Kóka Jánost.) 3. Örülök neki, hogy Fodor Gábor a fiatalok körében igazán népszerű. Noha jelenleg is az SZDSZ tábora a legfiatalabb, úgy érzem még inkább a legifjabb korosztályt kell megcélozniuk.
4. Mit látnak a liberálisok és a diplomások Göncz Kingában?! Szerintem egy noname politikus. Illetve pont a neve lehet a titok... Na meg külügyes, így aligha kap sok egyes és kettes átlagrontó osztályzatot. A tevékenysége viszont...

16 komment

Címkék: politika kommunikáció politikusok

A bejegyzés trackback címe:

http://bakura.blog.hu/api/trackback/id/tr2363100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Rwindx 2008.03.03. 11:17:03

Göncz-ről szerintem az a sztereotípia alakult ki hogy szdsz-es, valószínűleg az apja miatt is.

"Noha jelenleg is az SZDSZ tábora a legfiatalabb, úgy érzem még inkább a legifjabb korosztályt kell megcélozniuk." - Őket nem kellene belerángatni a politika mocskába. 14-18 éveseket politikával befolyásolni az nálam kb a pedofiliával egyenrangú. Fiatalok, még kevés a tapasztalatuk a világról, könnyű őket bármilyen irányba befolyásolni. A hitlerjugend is kifejezetten a fiatalok agymosására alakult, tudva azt hogy akkor még könnyű. Tehát nem kéne.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.03.03. 14:24:22

"Őket nem kellene belerángatni a politika mocskába. 14-18 éveseket politikával befolyásolni az nálam kb a pedofiliával egyenrangú."
18 év a szavazásra jogosultság alsó határa. Ezek után nem is értem a felvetéseidet...

"Göncz-ről szerintem az a sztereotípia alakult ki hogy szdsz-es, valószínűleg az apja miatt is."
Ez könnyen lehet.

jattila 2008.03.03. 14:47:08

Kedves Bakura!

Kéretik a "konzervatív" jelzőt nem használni a Fideszre, mert nem illik rá (inkább vallási fundamentalista-neomarxista-nacionalista-populista).

Rwindx 2008.03.03. 15:01:56

Bakura:
nem szavazást írtál, hanem ezt : "Noha jelenleg is az SZDSZ tábora a legfiatalabb, úgy érzem még inkább a legifjabb korosztályt kell megcélozniuk."

No mindegy.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.03.03. 15:08:58

Mivel nem szavazást írtam, hanem legifjabb korosztályt, nyilván az óvodásokra és a bölcsisekre céloztam.
Kék kifestőt és játékbabát kell nekik adni! :DD

balázska · http://blog.palbalazs.eu/ 2008.03.03. 15:38:39

14 éveseket már meg lehet és meg is kell célozni (persze leginkább észérvekkel, nem emocionálian - ebből a szempontból mind a FIDESZ, mind az MSZP korábbi próbálkozásait elhibázottnak tartom).

Kiábrándító, hogy ez a korosztály mennyire apolitikus, mennyire közömbös az ország dolgaival szemben.

Egyébként Bakurának teljesen igaza van. 18 év a szavazásra jogosultság korhatára, én ehhez hozzáfűzném, hogy a pártokba való belépésé pedig 16. Tehát igazából én sem értem a 14-18-as korosztály megcélzásán való fennakadást.

Rwindx 2008.03.03. 16:25:57

hmm, Bakura, ha te nem is ezt akartad megfogalmazni állításod szerint, van aki szerint mégis korrekt.

Balázska: lásd hitlerjugendes írásom. Egyébként a kisdobos meg úttörő kommunista kitalálmány is erről szólt. Az agymosást ideje korán meg kell kezdeni hogy hatékony legyen...

"14 éveseket már meg lehet és meg is kell célozni" - ez undorító.

"Kiábrándító, hogy ez a korosztály mennyire apolitikus, mennyire közömbös az ország dolgaival szemben." - Egy 14 éves ember az MÉG GYEREK! Neki a a saját testét, érzelmeit, a világot kell megismernie, nem azon töprengeni hogy az fasiszta fidesz vagy a kommunisták már megint mit tettek... sikerült megint bemutatni az aljasság egy újabb válfaját, politikai célokból elvenni a gyermekkort...

Bakura, most akkor hogyis vannak a kifestők, meg a babák?

balázska · http://blog.palbalazs.eu/ 2008.03.03. 16:35:56

A 14 éves az már formálódó ember, aki nemsokára kilép a nagybetűs életbe, saját döntései lesznek, köztük politikaiak is. Ez az életkor már ideális arra, hogy megismerje a politika, a közélet világát, hogy nyisson a társadalom felé, hogy elkezdje megtapasztalni, mi is a közös felelősség, melyet minden felnőtt polgár visel hazája iránt.

Ezeknek időben meg kell kezdődnie, máskülönben a gyerekből birka lesz, vagy még rosszabb, le se csinálja az egészet.

Nem tudom, te voltál-e 14 éves (gyanítom, hogy igen), de a hozzászólásodból sugárzik a korosztály iránti mély lenézés.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.03.03. 16:37:36

balázska: Én a megcélzandó fiatalokon a 18 éven felülieket gondoltam. Vagy akik 2010-re ennyi lesznek. Felső korhatárban nem gondolkoztam.
Én pl. 28 éves vagyok, de még nem sikerült felnőnöm. :(

balázska · http://blog.palbalazs.eu/ 2008.03.03. 16:45:51

Rendben. Akkor bocsi, hogy belekevertelek.

Ettől függetlenül vállalhatónak érzem, és fenntartom amit mondtam.

Rwindx 2008.03.03. 17:05:53

"Ezeknek időben meg kell kezdődnie, máskülönben a gyerekből birka lesz, vagy még rosszabb, le se csinálja az egészet." - Érdekes hogy így elsősorban a diktatórikus rendszerek képviselői gondolkoznak. Mindegyik igen fontosnak tartotta a gyerekeket bevonni a politikai életbe egy eszme mentén.

"Nem tudom, te voltál-e 14 éves (gyanítom, hogy igen), de a hozzászólásodból sugárzik a korosztály iránti mély lenézés." - hát persze, az akkori önmagamat is lenézem. Voltam gyerek és mi mind magasról tojtunk a politikára és az így volt jó. Foglalkoztunk a lányokkal, focival, számítógépekkel, olvastunk, eljártunk szakkörökre, buliztunk satöbbi. Így többet ismertem meg a világból mintha egy párt zombiképzőjébe jártam volna. Birka sem lettem. Ha odajártam volna, garantáltan az lennék most.

balázska · http://blog.palbalazs.eu/ 2008.03.03. 19:08:37

"Voltam gyerek és mi mind magasról tojtunk a politikára és az így volt jó. Foglalkoztunk a lányokkal, focival, számítógépekkel, olvastunk, eljártunk szakkörökre, buliztunk satöbbi. Így többet ismertem meg a világból mintha egy párt zombiképzőjébe jártam volna."

Lehet, hogy más korban voltunk fiatalok. Én valószínűleg jóval fiatalabb vagyok nálad. Én foglalkoztam politikával, és ez akkor kimondottan az intelligencia és a világra való nyitottság jelének számított. Az osztályelsők foglalkoztak főképp vele. Emellett persze mi is foglalkoztunk a lányokkal, sokan fociztak is (én kendo-ztam mondjuk, de én egy külön világ vagyok, ezt jobb megszokni), számítógépekkel, szakköröket is látogattunk. Sokat, rengeteget megismertem, megismertünk a világból. A politika inkább hajtóerő volt ehhez, hiszen a politikai vita - normális esetben - az intelligencia küzdelme, érvek és ellenérvek egymásnak feszülése.

Szerinted - mert magadévá tetted a politikai demagógiát - aki meggyőződését egy párt tagjaként felvállalja, az mind zombi meg birka. Természetesen látom, hogy ha megszakadok sem tudok mit kezdeni ezzel a berögződésemmel, meg sem kísérelem ezentúl. Azt viszont mindig el fogom mondani, hogy ez nem igaz. Számtalanszor leírtam már, hogy miért nem.

balázska · http://blog.palbalazs.eu/ 2008.03.03. 19:10:00

berögződésemmel := berögződéseddel

Rwindx 2008.03.03. 21:34:31

"Én valószínűleg jóval fiatalabb vagyok nálad." - Kíváncsi vagyok mennyire tippelsz :)

"mert magadévá tetted a politikai demagógiát" - Érdekes politikai demagógia az hogy a politika a gyakorlatban alapvetően egy ocsmány dolog :D

"Én foglalkoztam politikával, és ez akkor kimondottan az intelligencia és a világra való nyitottság jelének számított." - El sem tudom képzelni ez hol jelenthetett ilyet, de biztos.

"aki meggyőződését egy párt tagjaként felvállalja" - A meggyőződést párt nélkül is fel lehet vállalni. Én is mindig felvállalom az enyémet. A párt mást jelent szociológiailag. Talán úgy tudnám megfogalmazni finoman és talán nem sértően hogy az ember társas lény, ezért akar valahova tartozni, ezt az igényét próbálja valami módon kielégíteni. Ezt meg lehet tenni többféleképpen, úgy hogy úgy érzi törődnek vele, ő is törődhet másokkal és hasznosnak érzi magát, valami célja lett az életének.

Természetesen egy ilyen csoportban ha sikerül a beilleszkedés, elég gyorsan kialakul a lojalitás, ami teljesen természetes. A gond akkor van ha ezzel a lojalitással visszaélnek. A lojális kapcsolatból adódóan a célszemélynek jelentősen megnő a tűrése a csoport vagy a csoport egyes tagjai felé. Így az esetek legnagyobb részében a visszaélés fel sem tűnik csak igen kirívó esetben. A csoport másik hatása az hogy a célszemély a beilleszkedési kényszer miatt elég gyorsan felveszi a csoportra jellemző viselkedési formákat.

Számos módon tudja az ember kielégíteni az ilyen jellegű igényeit. Pártok, egyházak, társasági élet, sport, hobbi, barátok, család satöbbi. Ki így, ki úgy.

balázska · http://blog.palbalazs.eu/ 2008.03.03. 22:48:34

Most nézem, politikaellenes demagógiát akartam írni.

Téged olyan 28-30 körülre tippellek.

"El sem tudom képzelni ez hol jelenthetett ilyet, de biztos." - abban a közösségben, ahol én cseperedtem. Nem állítottam, hogy ez valaha általános volt, mindenesetre az én szocializációm során egy alapvető momentum volt.

"A meggyőződést párt nélkül is fel lehet vállalni. Én is mindig felvállalom az enyémet" - Én veled ellentétben nem állítottam, hogy a Te utad valamilyen szempontból alacsonyabb rendű az enyémnél - fordítva viszont folyton ezt érzem.

"Számos módon tudja az ember kielégíteni az ilyen jellegű igényeit." - több móddal élek is.

Rwindx 2008.03.04. 10:29:53

Nos nagyjából sikerült eltalálni. Ez esetben vagy nem vagy jóval fiatalabb, vagy pedig még fenekeden a tojáshéj. Az utóbbi a jobbik eset, ugyanis én is voltam szdsz szavazó, mégha párttag nem is... az ember tanulhat a hibáiból.

"Én veled ellentétben nem állítottam, hogy a Te utad valamilyen szempontból alacsonyabb rendű az enyémnél - fordítva viszont folyton ezt érzem."

Az én tapasztalataim ezt mutatják a politika vonatkoztatásában, teljesen pártfüggetlenül.

A te és a pártod esetében erre pluszban rájön az érdekes és némileg hiányos (vagy szándékosan eltorzított) történelem ismeret a közelmúltról, és valószínüleg pont ebből adódóan annak az igen téves megítélése is. Továbbá annak a kornak a legitimizációs kényszere. Aki csak annyit tud mondani hogy a kommunisták felépítették az országot továbbá bagatelizálja kommunista áldozatokat, az már megbocsáss de csak megerősíti számomra azt hogy teljesen helyesen gondolkodom a pártok jellemformáló képességével kapcsolatban.

""Számos módon tudja az ember kielégíteni az ilyen jellegű igényeit." - több móddal élek is." - Helyes.